De Ringdag Ring Zuidwest Nederland in Ouddorp

De Ringdag van de Ring Zuidwest Nederland vond plaats in de fraaie eigentijdse Vermaning in Ouddorp, die in 1992 de historische schuilkerk aan de Weststraat verving.

Ongeveer 110 deelnemers van gemeenten uit Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant hadden zich aangemeld voor deze jaarlijkse ontmoeting. Voor velen was de tocht vanuit de Zuid-Hollandse metropolen langs de petrochemische industrie in het Botlekgebied uiteindelijk een verademing toen we het vlakke en rustige Goeree-Overflakkee bereikten. De gastvrije broeders en zusters van de gemeente Ouddorp, die in 2022 zijn 400-jarig bestaan vierde, lieten zich van hun beste kant zien en hadden een fraai programma samengesteld.

Na de ontvangst vanaf 9:30 met koffie, thee en frisdrank – en niet te vergeten tal van bakproducten, lekkernijen die graag voor een tweede keer werden afgehaald – was er om 11:00 de “Samendienst”, een inspirerende kerkdienst waarin ds. Marijn Vermet van DG Den Haag voorging. Samen met een groot koor en een enthousiaste dirigent zongen we vanaf het scherm Opwekkingliederen en liederen uit het Nieuwe Liedboek.

Aansluitend was er een uitgebreide lunch met diverse heerlijke soepen, het lekkere vers gebakken nog warme brood waar de Ouddorpers een patent op hebben en een rijke sortering beleg.

Na de lunch was het tijd voor de workshops. We konden o.a. kiezen uit een duin- en strandwandeling, elkaar verhalen vertellen aan de verhalentafel en het horen van de historie van dopers Ouddorp, met speciale aandacht voor de hulp uit Amerika na de watersnood in 1953; “de Ramp”, een blijvende wond in de harten van de mensen in deze regio.

We spraken tussendoor geanimeerd met oude kennissen en maakten kennis met nieuwe mensen. Na de afsluiting was het tijd voor een groepsfoto.

Ouddorp bedankt. We hadden het goed! De Ringdag van volgend jaar is vastgesteld op 19 januari 2025 en die zal worden georganiseerd door de DG Rotterdam. We hopen die te kunnen houden in “onze” voormalige kerk aan de Noordmolenwerf, die tegenwoordig onder de vlag van de Stichting Droom en Daad “Molenwerf” heet. Voor velen zal het een feest van herkenning zijn om het orgel te horen bespelen en we zullen daar graag de broeders en zusters van de doperse gemeenten in Zuidwest Nederland ontvangen. Werk aan de winkel. Maar dat is Rotterdammers in het algemeen wel toevertrouwd.